چگونه اسباب بازی ها را در جهت هوشمند سازی کودکانمان انتخاب کنیم؟
کودکان به طور غریزی از دیدن اسباب بازی های مختلف شاد شده و همواره بازی کردن برایشان جذابیت دارد. شاید علت این است که اسباب بازی ها نیازهای او را برای استفاده از قدرت تخیل و کاوش در جهان هستی برآورده می کنند. اسباب بازی ها نه تنها سرگرم کننده هستند، بلکه می توانند ابزار ارزشمندی برای هوشمند کردن کودک شما بوده و آنها را برای داشتن مهارت های لازم در بزرگسالی آماده کنند.
بهترین اسباب بازی برای کودک آن است که خودش اسباب بازی را انتخاب کند. این اسباب بازی می تواند به سادگی یک جعبه مقوایی یا یک پازل پیچیده باشد. زمانی او از بازی کردن با آن اسباب بازی لذت ببرد، بزرگترین تجربه یادگیری برای او فراهم می شود. کودک شما در سن رشد یک یادگیرنده بوده و از هر چیزی که به او علاقهمند شود نکتهای را یاد می گیرد. همچنین هر چه اسباب بازی های او تنوع بیشتری داشته باشد، از لذت بیشتری نیز برخوردار بوده و تجربه یادگیری او افزایش خواهد یافت.
در ادامه پیشنهادهایی را مطرح می کنیم که باید هنگام انتخاب اسباب بازی برای کودک خود به خاطر بسپارید.
- اسباب بازی هایی متناسب با رشد سن کودک خود انتخاب کنید: اگر اسباب بازی خریداری شده برای کودک خیلی پیشرفته و بازی کردن با آن سخت باشد، ممکن است او از بازی ناامید شده و آن را رها کند. از آن بدتر حتی ممکن است به او آسیب برساند. از طرفی نیز اگر اسباب بازی خریداری شده مخصوص کودکانی کوچکتر از فرزند شما باشد، بازی کردن با آن برای او بسیار کسل کننده خواهد بود.
- اسباب بازی هایی متناسب با جنسیت فرزندتان انتخاب کنید: رفتار کودک خود را بررسی کرده و شناختی درباره علایق او، سطح مهارت، شخصیت های مورد علاقه و چنین مسائلی به دست آورید.
- اسباب بازی هایی را انتخاب کنید که قوه تخیل را تحریک می کنند: اسباب بازی های بسیار زیادی هستند که ذهن را به چالش کشیده و قوه تخیل را فعال می کنند. بنابراین از خرید اسباب بازی هایی که فقط با یک یا چند روش بازی می شوند خودداری کنید. به عنوان مثال یک اسباب بازی تهیه کنید که کودک شما بتواند قسمت های مختلف آن را تکان داده و حرکت دهد، بهتر از یک عروسک ببر است که فقط می تواند پشتک بزند. بازی کردن کودک شما را قادر می سازد ایده های خود را در مورد جهان بیان کرده و خلاقیت خود را رشد دهد. همچنین تحقیقات نشان داده است که این امر در یادگیری زبان نیز موثر بوده و بازه زمانی توجه (Attention Span) کودک شما را طولانی می کند.
- اسباب بازی هایی را انتخاب کنید که کودک شما بتواند آنها را تکه تکه کرده یا شکل دهد: با این کار هوش و درک کودک شما بهبود یافته و بیشتر در مورد اشکال، رنگ ها و اندازه ها یاد می گیرد.
- اسباب بازی های مختلفی را در اختیار کودک خود قرار دهید تا بتواند مهارت های مختلفی را نیز بیاموزد. مزایای هر نوع خاص از اسباب بازی در ادامه ذکر شده است:
- اسباب بازی هایی مانند بلوک های خانه سازی ، وسایل نقلیه، حیوانات و عروسک ها به کودک شما کمک می کند “ایده های خود را در مورد جهان بسازد”.
- اسباب بازی هایی مانند پازل یا هر نوع وسیلهای که دارای قطعات به هم پیوسته بوده و نیاز است تا به یکدیگر متصل شوند، به کودک شما کمک می کنند تا کنترل عضلات خود را بهبود بخشیده و هماهنگی چشم و دست خود را افزایش دهد.
- اسباب بازی هایی مانند کاغذها و مقوا، رنگ ها، قیچی ها و چسب می تواند استفاده از نمادها و اشکال مختلف را در کودک تشویق کرده و مهارت های اساسی او برای حل مسئله را بهبود بخشد.
- اسباب بازی هایی که شامل فعالیت های بدنی مانند دوچرخه، طناب زدن و توپ بازی هستند، باعث می شوند کودک شما انرژی خود را تخلیه کرده و قدرتش افزایش یابد.
- بازی های استراتژیک مانند بازی با ورق، دومینو و شطرنج به کودک شما مفاهیمی مانند نوبت، برنامه ریزی، دنبال کردن قوانین و همکاری تیمی یا مخالفان را می آموزد.
- اسباب بازی های جنگی و کمی خشنتر را متناسب با سن کودکتان خریداری کنید.
- هنگامی که اسباب بازی انتخابی خود را به کودک خود می دهید، بلافاصله او را رها نکرده و با کودک بازی کنید. همچنین نحوه کار با اسباب بازی و سرگرم کننده بودن آن را توضیح دهید. بازی با کودک باعث می شود او احساس دوست داشته شدن را درک کرده و همین موضوع یادگیری او را افزایش می دهد. همچنین مطمئن شوید که او به اسباب بازی خریداری شده علاقهمند شده و از بازی کردن با آن لذت می برد. در غیر این صورت بهتر است اسباب بازی را نگه داشته و در زمان مناسبتری به او بدهید.
- هر بار 1 یا نهایت 2 اسباب بازی جدید برای کودک خود خریداری کنید. چرا که اگر به یکباره تعداد زیادی اسباب بازی به او دهید، ممکن است گیج شده و نتواند با هر کدام به خوبی بازی کند؛ به خصوص اگر در سن پایینی باشد. بنابراین اسباب بازی های جدید را به تدریج برایش خریداری کرده و اجازه دهید از هر اسباب بازی نهایت استفاده را برده و کاملا با آن آشنا شود.
- از ایمن بودن اسباب بازی اطمینان حاصل کنید: این موضوع زمانی که فرزند شما همچنان نوزاد یا بسیار کم سن است اهمیت بیشتری دارد. به عنوان مثال مطمئن شوید که جغجغه حفره نداشته و انگشتان کودک در آن گیر نمی کند. به علاوه بچه ها دوست دارند اسباب بازی ها را در دهان خود بگذارند، بنابراین از خرید اسباب بازی هایی که کودک شما می تواند آنها را ببلعد کند اجتناب کنید. در کودکان بزرگتر نیز باید وسایل را بررسی کنید.
- اسباب بازی ها را به گونهای نگهداری و مرتب کنید که کودک شما تحریک شود تا با آنها بازی کند: به عنوان مثال آنها را در قفسه های کوچک چیده و خلاقانه جمع کنید. همه چیز را فقط در یک سبد اسباب بازی نریزید، با این کار کودک شما حتی نمی داند چه اسباب هایی دارد که می تواند با آنها بازی کند.